Sabancı Vakfı 7. Kısa Film Yarışması

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması, toplumsal konularda sanat yoluyla farkındalık yaratmak amacıyla “Kısa Film, Uzun Etki” sloganıyla 2016 yılında başlatıldı.

7 YIL Kısa Film Yarışması

Sabancı Vakfı 7. Kısa Film Yarışması “Başrolde İlk Kez... Hayattaki rollerine kendileri karar vermek isteyen tüm kadınlar için şimdi başrolde olma zamanı!” sloganı ile düzenlendi.

Yarışmanın Kanaat Önderi ünlü yapımcı Ada Solomon yarışmacılara ilham verecek bir mesaj verdi: “Ne eğitimde ne istihdamda yer alan çok fazla sayıda genç kadın var. Bu kadınlar görünmez, bu kadınlar sessiz. Ancak bizim, film yaratıcıları olarak sesimiz var. Onların farkındalık kazanmalarına yardımcı olabilir, onları görünür kılabiliriz. Onların sesini duyurmak bizlerin görev ve sorumluluğunda.”

Katılımcılardan en fazla 5 dakikada iklim değişikliğinin nedenlerini, hayatımızdaki etkilerini ve bu konuda yapılması gerekenleri kendilerine özgü bakış açısıyla anlatmaları istendi. Jüri tarafından seçilen ilk üç eserden birinciye 25 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 15 bin TL ödül verildi.

Yarışmanın sanat yönetmenliğini Zeynep Atakan yürüttü. Jüride yönetmen ve senarist -Biket İlhan, Avrupa Film Akademisi (EFA) Başkanı, yapımcı ve yazar Mike Downey, yönetmen Zeynep Günay Tan, oyuncu Kaan Urgancıoğlu ile dünya sinemasından ödüllü İspanyol oyuncu Beatriz Rico yer aldı. 2021 yılında yarışmaya ilk kez Sosyal Etki Jürisi de dahil edildi. Bu yılın Sosyal Etki Jürisi’nde ise dramaturg Dr. Sündüz Haşar, Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları programları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşecan Terzioğlu ve Eğitim Uzmanı Ali Koç yer aldı.

Yarışmaya başvuru yapan sanatçılar, Kısa Film Platformu Buluşmaları ile usta isimlerle bir araya gelme ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı da buldu. Buluşmalara katılan isimlerden bazıları: Emin Alper, Özge Özpirinçci, Mehmet Açar, Alin Taşçıyan.

Sabancı Vakfı 7. Kısa Film Yarışması'nda Ödül Kazanan Filmler

Birincilik ödülüne “Kız Evi” filmiyle yönetmenler Ece Akın ve Mustafa Solmaz layık görülürken; yarışmanın ikincisi “Peki Bu Kadın Kim?” filminin yönetmeni Dilşad Demir oldu. Üçüncülük ödülünü ise “Çamaşır İpi” filminin yönetmeni Hüseyin Urçuk aldı. Sosyal Etki Ödülü, “Çiçek Açar” filmiyle Süheyla Noyan’ın oldu. “Balık Tutmak İstiyorum” filmiyle Melihat Ağgül ve “Örüntü” filmiyle Erkan Selçin de mansiyon ödülü kazandı.

Birincilik Ödülü, Kız Evi / Ece Akın ve Mustafa Solmaz

İkincilik Ödülü, Peki Bu Kadın Kim? / Dilşad Demir