Sabancı Vakfı 6. Kısa Film Yarışması

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması, toplumsal konularda sanat yoluyla farkındalık yaratmak amacıyla “Kısa Film, Uzun Etki” sloganıyla 2016 yılında başlatıldı.

6 YIL Kısa Film Yarışması

2021 yılında düzenlenen 6. Kısa Film Yarışması’nın teması “Yeni Dünyada Yeni Meslekler” olarak belirlendi. Yarışmanın 2021 yılı Kanaat Önderi Polonya yeni dalga akımının da değerli bir temsilcisi olan usta sinemacı Agnieszka Holland yarışmacılara ilham verecek bir mesaj verdi: “Pandemi bize işlerimizde farklı bir yaklaşıma ihtiyacımız olduğunu, farklı şeylerin daha önemli olduğunu gösterdi. Sahip olmanın daha önemsiz olduğunu, asıl önemsememiz gerekenlerin, insanlar, gezegenimiz ve hayvanlar olduğunu hepimize öğretti.”

Katılımcılardan en fazla 5 dakikada pandeminin tüm dünyada başlattığı köklü değişimin etkisi ile değişen meslekleri, yeni çalışma ortamının getirebileceği fırsatları ve güçlükleri kendilerine özgü bakış açısıyla anlatmaları istendi. Jüri tarafından seçilen ilk üç eserden birinciye 25 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 15 bin TL ödül verildi.

Yarışmanın sanat yönetmenliğini Zeynep Atakan yürüttü. Türkiye’den Öykü Karayel ve Melikşah Altuntaş’ın yanı sıra yurt dışından Michel Franco, Ingvar Sigurdsson, Blerta Basholli jüride yer aldı.

2021 yılında yarışmaya ilk kez Sosyal Etki Jürisi de dahil edildi ve finalist filmlerden biri sosyal etki ödülüne layık görüldü. Sosyal etki jürisinde ise Evrim Kuran, Gamze Elibol ve Yörük Kurtaran yer aldı.

Yarışmaya başvuru yapan sanatçılar, Kısa Film Platformu Buluşmaları ile Tayfun Pirselimoğlu, Alin Taşçıyan, Mehmet Açar, Ömür Atay gibi usta isimlerle bir araya gelme ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı da buldu.

6. Kısa Film Yarışması Ödülleri

Birincilik Ödülü, Ziyaretçi / Zafer Geyik