Fark Yaratanlar Programı

2022 yılında 13’üncü sezonu ile devam eden Fark Yaratanlar Programı yıl sonu itibarıyla 204 Fark Yaratan’a ulaştı.

204 Fark Yaratan
14 BİN 'e yakın başvuru
291 BİN Sosyal Medya Takipçisi
38 MİLYON Video İzlenme Sayısı

Sabancı Vakfı, 2009 yılından bu yana yürüttüğü Fark Yaratanlar Programı’yla, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını görünür kılarak toplumda farkındalık yaratıyor, ilham vererek aktif vatandaşlığı teşvik ediyor.

Bugüne kadar halkın aday gösterdiği ve çalışmalarının fark yarattığını düşünen adayların başvuru yaptığı programda 14 bine yakın başvuru arasından Danışma Kurulu’nun seçimi ile 204 “Fark Yaratan” kişi ve kurumun ilham veren hikayesi videoya çekildi ve yayınlandı.

Seçilen Fark Yaratanlar, uzman eşliğinde yapılan ihtiyaç analizi sonrasında uzun soluklu bir yolculuğa başlıyor. Fark Yaratanlar Ağı’na dahil olan kişi ve kurumlar, Sabancı Vakfı ile bire bir çalışma imkanına sahip oluyor. Buna ek olarak dahil oldukları ağ içerisinde diğer Fark Yaratanlar ile iş birliği geliştirme, çeşitli atölye ve etkinliklere katılma fırsatını da yakalıyor. Düzenlenen etkinlik ve atölyeler ise yine Fark Yaratanların ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda şekilleniyor.

13 sezonda seçilen 204 Fark Yaratan’ın videoları, Fark Yaratanlar web sitesinin yanı sıra, Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube’da paylaşılıyor.

Dilek Demir - Bağlar İlçesi Muradiye Mahallesi Muhtarı

Kendisi de erken yaşta zorla evlendirilen ve aile içi şiddete maruz kalan Dilek Demir, iki dönemdir Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Muradiye Mahallesi’nin muhtarlığını sürdürüyor. Diyarbakır merkezdeki tek kadın muhtar olan Demir, sosyo-ekonomik açıdan zorlukların sıkça yaşandığı mahallesinde herkesin yardımına koşuyor. Muhtarlık görevine başladığında ilk iş olarak, kendisi gibi zorluklarla mücadele eden ama derdini anlatamayan kişilere ulaşmak üzere muhtarlık ofisinin önüne bir kutu asan Dilek Demir; mahallesinde yaşanan maddi zorlukları, erken yaşta evlilikle mücadeleleri, madde bağımlılığından yakınan gençleri bu kutuya atılan mektuplar sayesinde buluyor. Dilek Demir, bugüne kadar 40 kız çocuğunun erken yaşta zorla evlendirilmesine karşı çalışmalar yaptı ve kız çocuklarının ailelerini ikna ederek kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerini önledi.

Erdinç Erdem Bakkal - Şırnak’ta Bilim Yeniden Doğuyor

2019 yılında Şırnak’ın Uludere ilçesine Fen Bilimleri Öğretmeni olarak atanan Erdinç Erdem Bakkal, çocukların bilim eğitimine ve astronomiye ilgisini artırmak ve merak duygularını uyandırmak için anaokulu, ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrencilerin yararlanabildiği etkinlikler düzenliyor. Erdem Öğretmen, çocukların temel teorik eğitimler almalarının yanı sıra güneş ve ay gözlemi yapmalarını da sağlıyor. Çocukların yalnızca dinleyerek değil, yaparak ve deneyerek de öğrenmelerini savunan Erdinç Erdem Bakkal, ilk görev yeri olan Şenoba Üçtepe Ortaokulu’nda bireysel bağışçıların destekleriyle bir uzay sınıfı da kurdu. Çocukların araştırmalar yapabilmesi için bu tarz alanlara erişiminin önemine inanan Bakkal, göreve geldiği günden bu yana, 15 okulda 3.000’e yakın çocuğa erişti. Erdem Öğretmen, ilçedeki diğer öğretmenleri de katarak daha geniş bir çapta sürdürmek üzere çalışmalarına devam ediyor.

Ferda Salık - Diyarbakır Kültür Elçileri

Ferda Salık, 10 yıl önce Tarih Öğretmeni olarak atandığı Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde kız öğrencilerin şehirlerindeki tarihi mekanlar ya da kültürel öğelerden haberdar olmadıklarını fark etti. Ödev olarak öğrencilerinden Diyarbakır’ın tarihi mekanlarını araştırmalarını isteyen Salık, öğrencilerinin birer kültür elçisi olarak inisiyatif almalarını, araştırma yapmalarını ve gözlemlerini akranlarına sunmalarını sağladı. Yıllar içinde gelişen bu çalışma, görev almak isteyen öğrencilerin de katılımıyla bir projeye dönüştü ve 2016 yılından bu yana uygulanıyor. Diyarbakır Kültür Elçileri projesi kapsamında kız öğrenciler, her ay belirlenen tema kapsamında Diyarbakır’ı keşfe çıkıyorlar. Hazırladıkları video içerikleri ise internet üzerinden farklı okullardaki akranları ile paylaşıyorlar. Proje, bugüne kadar 850’den fazla kültür elçisi sayesinde on binlerce kişinin Diyarbakır’ın kültürel mirası ile tanışmasını sağladı. Proje, başarısıyla Diyarbakır’ın sınırlarını aştı ve Türkiye’nin 9 şehrinde de benzer yapıyla uygulanmaya devam ediyor.

Seda Fırın - Kekele TV

Çocuk yaşlardan itibaren kekemeliği ile yaşantısını sürdüren bir iletişimci olan Seda Fırın, bu durumun yaşantısına bir sorun teşkil ettiğini okula ilk başladığı yıllarda yaşadığı akran zorbalığı ile fark etti. Çocukluk hayalini gerçekleştirebilmek ve haber spikeri olabilmek için eğitim alan Seda, üniversite yıllarında da benzer zorbalıkları yaşamaya devam etti. “Bundan sonra sadece benim sesim çıkmalı” diye düşünerek kekemeliği olan bireylerin görünür olmasını sağlamak amacıyla Kekele TV’yi kurdu. 2019 yılında 22 Ekim Kekemelik Farkındalık Günü’nde YouTube üzerinden yayın hayatına başlayan Kekele TV; net olarak bilinmeyen kekemelik sorununu doğru bir şekilde anlatmayı, kekemeliği sebebiyle kendini toplumdan soyutlayan bireylerin sosyal hayata karışmalarını, onları içinde bulundukları karamsarlıktan kurtararak motive etmeyi ve dil konuşma terapistlerine yönlendirmeyi amaçlıyor. Kekele TV; kekemelerle birlikte, kekemeler için yayınlar yapıyor ve bir dayanışma ortamı kuruyor.