Metropolis Antik Kenti Kazıları

2003 yılından bu yana Metropolis Sevenler Derneği’ne (MESEDER) katkıda bulunarak bölgedeki bilimsel kazılara destek veren Sabancı Vakfı, 2022 yılında da bu desteğini sürdürdü.

2015 yılında ören yeri olarak ziyarete açılan “Ana Tanrıça Kenti” Metropolis’te bugüne kadar 2.500 yıllık başsız bir kadın heykeli, Roma Hamamı ve Palaestra (spor alanı), Zeus için inşa edilmiş kült alanı, Dionysos mozaiği, koridorlar, sarnıçlar ve 11 binin üzerinde küçük eser ile mozaikli büyük bir kamusal yapıya ve kent meydanına ait izler bulundu.

2022 yılı kazı çalışmalarında ise Roma Dönemi'nde kentin genişlemesine paralel olarak inşa edildiği düşünülen, geometrik bezemeli mozaiklere sahip büyük bir kamusal yapıya rastlandı.