Uluslararası İlişkiler

2021 yılında iklim ve sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışan vakıflardan oluşan Foundations 20 (F20) Platformu’nun Türkiye’den ilk ve tek üyesi olduk ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, farklı ülkelerden engellilik alanında yenilikçi uygulama ve politikaları bir araya getiren Avrupa merkezli Zero Project Konferansı’nın dört yıl süreyle elçisi unvanını aldı.

Sivil toplum ve filantropi alanındaki küresel yaklaşımları takip etmek ve Türkiye’de bu sektörde yapılanları uluslararası platformlarda görünür kılmak amacıyla yürütülen uluslararası ilişkiler çalışmaları kapsamında Vakfımızın Avrupa Filantropi Derneği (Philanthropy Europe Association-Philea), Vakıflar Birliği (Council on Foundations-COF), F20 Platformu (Foundations 20) üyelikleri ile Synergos Küresel Filantropistler Ağı ve benzeri kuruluşlarla uluslararası iş birlikleri 2022 yılında da devam etti.

2022 yılında ilk defa olmak üzere pandemi ve iklim krizinin etkilerini derinden hissettiğimiz dönemlerin bir değerlendirmesini yapmak ve filantropi sektörünün geleceğine dair çıkarımlarımızı paylaşmak için bir Filantropi Mektubu yayınladık. Mektubu Türkçe ve İngilizce olarak yurt içi ve yurt dışındaki paydaşlarımıza ilettik.

Avrupa Filantropi Derneği (Philea) 2022 Konferansı

Avrupa Filantropi Derneği’nin Yıllık Konferansı fiziksel olarak 30 Mayıs-1 Haziran 2022 tarihlerinde İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleşti. Etkinlik, Avrupa Vakıflar Merkezi (EFC) ile Donors and Foundations Networks in Europe (DAFNE)’nin 2 yıldır devam eden birleşim sürecinin sonundaki ilk etkinlik olması bakımından önemliydi. Konferansa Philea çatısı altında birleşen vakıflar ve ulusal network kuruluşlarını temsilen 736 kişi katılım gösterdi. Sabancı Vakfı olarak katılım gösterdiğimiz etkinlikte ele alınan temel konular savaş, iklim, sağlık, insan hakları, demokrasi ve eşitlik oldu.

Avrupa Filantropi Derneği Toplumsal Cinsiyet Tematik Grubu

Sabancı Vakfı 2014 yılında kurulan Toplumsal Cinsiyet Tematik Grubu’na kurucu üye olarak katılmıştı. Türkiye’den sadece Sabancı Vakfı’nın davet edildiği ve kurucu üyesi olduğu grubun diğer kurucu üyeleri ise Barrow Cadbury Trust, King Baudouin Vakfı ve Mama Cash Vakfı’dır. Toplumsal Cinsiyet Tematik Grubu 2022 yılında da faaliyetlerine aktif olarak devam etti.

Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu

Sabancı Vakfı, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda hibe veren vakıflar ve ilgili diğer paydaşları bir araya getirmek üzere 2009 yılında kurulan Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu’nun kurucu üyesidir. Günümüzde Avrupa Filantropi Derneği Engellilik Tematik Grubu olarak çalışmalarına devam eden Konsorsiyum'da, Türkiye’den sadece Sabancı Vakfı bulunmaktadır. Diğer kurucu üyeler ise İspanya, Fransa, Portekiz ve İrlanda’da faaliyet gösteren vakıflardır. Konsorsiyum 2022 yılında da faaliyetlerine aktif olarak devam etti.

PEXforum Etkinliği

Sabancı Vakfı, Avrupa Filantropi Derneği (Philea) ve Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) tarafından 24-26 Ağustos 2022 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen PEXforum etkinliğine de ev sahipliği yaptı. 20 ülkeden 69 filantropi kuruluşunu temsilen katılan 106 kişi 2 gün boyunca Avrupa filantropi ekosistemini geliştirmek ve sistem dönüşümü ile iş birliği konularını görüşmek üzere buluştu. Sabancı Vakfı bu etkinlik kapsamında Sakıp Sabancı Müzesi’nde bir akşam yemeği düzenleyerek katılımcıları ağırladı.

Zero Project Konferansı

Sabancı Vakfı’nın 2013 yılından beri aktif olarak katıldığı Zero Project Konferansı 2022 yılında 22-25 Şubat tarihlerinde Erişilebilirlik teması altında hibrit olarak gerçekleşti. Sabancı Vakfı olarak çevrimiçi katıldığımız konferansta düzenlenen “Avrupa Vakıflarının Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık Konusundaki Başarılı Projeleri” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldık. Oturumda konuşmacı olarak yer alan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan Sabancı Vakfı Fark Yaratanı Erişilebilir Her Şey’den ve Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilen erişilebilir sergi deneyiminden bahsetti.

Foundations 20 Platformu

2022 yılı Sabancı Vakfı olarak iklim alanındaki çalışmalarımıza hız kazandırdığımız ve bu alandaki öğrenimlerimizi diğer paydaşlarla paylaştığımız bir yıl oldu. 2021 yılında iklim odaklı çalışan Foundations 20 Platformu’nun Türkiye’den ilk ve tek üyesi olan Sabancı Vakfı, 2022 yılında da bu üyeliğini sürdürdü. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan’ın “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Bir Araç Olarak Sanat” başlıklı yazısı F20’nin bülteninde yer alarak üyeleriyle paylaşıldı.

İklim Alanındaki Çalışmalarımız

Sabancı Vakfı olarak 2022 yılında iklim değişikliğiyle mücadele yol haritası kapsamında aşağıdaki çalışmaları yürüttük:

  • İklim değişikliğinin tetiklediği afetlerle mücadele edebilmek için Afet ve Acil Durum Fonu oluşturuldu.
  • Hibe Programı temaları arasına iklim değişikliğiyle mücadele konusu eklendi, 2022 yılında iklim alanında ilk defa hibe desteği verildi.
  • Küresel bir ağ olan WINGS ve Avrupa Filantropi Derneği (Philea) tarafından başlatılan “İklim İçin Filantropi” hareketine dahil olarak “İklim Değişikliği ile Mücadele İçin Uluslararası Filantropi Taahhüdü”ne Türkiye’den imza atan ilk ve tek kurum olduk.

İklim alanında yürütülen çalışmaları ve deneyimleri paylaşmak üzere Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan WINGS tarafından yürütülen “İklim İçin Filantropi” röportaj serisi kapsamında röportaj verdi. Aynı zamanda CivSource Africa isimli kuruluşun podcast serisine katılarak paylaşımda bulundu.