Uluslararası İlişkiler

2021 yılında iklim ve sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışan vakıflardan oluşan Foundations 20 (F20) Platformu’nun Türkiye’den ilk ve tek üyesi olduk ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, farklı ülkelerden engellilik alanında yenilikçi uygulama ve politikaları bir araya getiren Avrupa merkezli Zero Project Konferansı’nın dört yıl süreyle elçisi unvanını aldı.

Vakfımızın Avrupa Vakıflar Merkezi (European Foundation Centre-EFC) ve Vakıflar Birliği (Council on Foundations-COF) üyelikleri ile Girls Not Brides, Synergos Küresel Filantropistler Ağı ve benzeri kuruluşlarla uluslararası iş birlikleri 2021 yılında da devam etti. Ayrıca 2021 yılında iklim ve sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışan vakıflardan oluşan Foundations 20 (F20) Platformu’nun Türkiye’den ilk ve tek üyesi olduk.

1991 yılından bu yana Avrupa Vakıflar Merkezi (EFC) üyesi olan Vakfımız, daha önce 2011 ve 2014 yıllarında iki dönem üst üste seçilmiş olduğu Merkez’in Yönetim Kurulu Üyeliğine 2020 yılında bir kez daha üç yıllığına seçildi. Filantropi alanında tek ve güçlü bir ses çıkarabilmek adına 2021 yılında Avrupa Vakıflar Merkezi ile Avrupa’daki ulusal ağları bir araya getiren DAFNE Platformu (Donors and Foundations Networks in Europe) birleşim kararı aldı. Birleşimden doğan kurumun ismi “Philanthropy Europe Association” kısaca PHILEA olarak belirlendi. Yönetim Kurulu Üyesi olarak bu birleşim sürecine aktif olarak katılım gösterdik.

Avrupa Vakıflar Merkezi 2021 Genel Kurul ve Konferansı

Avrupa Vakıflar Merkezi’nin (EFC) Yıllık Genel Kurul toplantısı çevrimiçi olarak 9 Haziran 2021’de gerçekleşti. Her yıl Genel Kurul toplantısına ek olarak düzenlenen konferans ise 18-20 Ekim tarihlerinde Viyana’da gerçekleşti. 400 kişinin katıldığı bu konferans, pandeminin başlangıcından bu yana EFC bünyesinde düzenlenen ilk fiziksel etkinlik oldu.

Avrupa Vakıflar Merkezi Toplumsal Cinsiyet Tematik Grubu

Sabancı Vakfı 2014 yılında kurulan Avrupa Vakıflar Merkezi Toplumsal Cinsiyet Tematik Grubu’na kurucu üye olarak katılmıştı. Türkiye’den sadece Sabancı Vakfı’nın davet edildiği ve kurucu üyesi olduğu grubun diğer kurucu üyeleri ise Barrow Cadbury Trust, King Baudouin Vakfı ve Mama Cash Vakfı’dır. Toplumsal Cinsiyet Tematik Grubu 2021 yılında da faaliyetlerine aktif olarak devam etti.

Avrupa Vakıflar Merkezi Engellilik Tematik Grubu

Sabancı Vakfı, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda hibe veren vakıflar ve ilgili diğer paydaşları bir araya getirmek üzere 2009 yılında kurulan Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu’nun kurucu üyesidir. Günümüzde Avrupa Vakıflar Merkezi Engellilik Tematik Grubu olarak çalışmalarına devam eden Konsorsiyum’da, Türkiye’den sadece Sabancı Vakfı bulunmaktadır. Diğer kurucu üyeler ise İspanya, Fransa, Portekiz ve İrlanda’da faaliyet gösteren vakıflardır. Konsorsiyum 2021 yılında da faaliyetlerine aktif olarak devam etti. Konsorsiyum üyeleri tarafından hazırlanan “Erişilebilir Etkinlikler Rehberi”ne Sabancı Vakfı özellikle Filantropi Seminerlerinde uygulanan erişilebilirlik standartları ile katkı sundu. İngilizce hazırlanan rehber Türkçeye çevrilerek yaygınlaştırıldı.

Zero Project Konferansı

Sabancı Vakfı’nın 2013 yılından beri aktif olarak katıldığı Zero Project Konferansı 2021 yılında 10-12 Şubat tarihlerinde İstihdam, Bilgi ve İletişim Teknolojileri teması altında çevrimiçi olarak gerçekleşti. Konferans kapsamında Sabancı Vakfı tarafından organize edilen “Türkiye’den İşitme Engelli ve Sağır Bireyler için Bilgi ve İletişim Teknolojileri Uygulama Örnekleri” oturumunda Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan moderatörlüğünde Fark Yaratanlar ve Hibe Programları kapsamında desteklediğimiz Anlatan Eller, Dem Derneği ile Türkiye İşitme Engelliler Derneği konuşmacı olarak yer aldı.

Zero Project Konferansı’nın bir uzantısı olarak, 29-30 Eylül tarihlerinde çevrimiçi düzenlenen Zero Project Latin Amerika Konferansı’nda da Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan “Kapsayıcı İş Kültürü” başlıklı oturumda moderatör olarak yer aldı.

Foundations 20 Platformu

Sabancı Vakfı, 2021 yılında da çalışma alanlarında uluslararası alandaki gelişmeleri takip etmeye, katkı sağlamaya ve iş birliklerini geliştirmeye devam etti. Vakıf, 2021 yılında iklim odaklı çalışan Foundations 20 Platformu’nun Türkiye’den ilk ve tek üyesi oldu.

Yayınlanan Makaleler

Sabancı Vakfı Programlar Koordinatörü Ayşegül Bayar’ın EFC Yıllık Konferansı’nı değerlendirmek amaçlı yazdığı “Multiple lessons from multiple crises: A five-step roadmap for philanthropy” başlıklı yazısı Alliance dergisinde yayınlandı. Ayrıca Sabancı Vakfı Erişilebilirlik Danışmanı Utku Demiryakan’ın Sabancı Vakfı’nın engellilik ve erişilebilirlik alanlarındaki çalışmalarını paylaştığı “Driving impact for persons with disabilities – from grantee to an accessibility partner” başlıklı blog yazısı EFC web sitesinde yayınlandı.