Uluslararası İlişkiler

Sivil toplum ve filantropi alanındaki küresel yaklaşımları takip etmek ve Türkiye’de bu sektörde yapılanları uluslararası platformlarda görünür kılmak amacıyla yürütülen uluslararası ilişkiler çalışmaları kapsamında Vakfımızın Avrupa Filantropi Derneği (Philanthropy Europe Association-Philea), Vakıflar Birliği (Council on Foundations-COF), F20 Platformu (Foundations 20) üyelikleri ile Synergos Küresel Filantropistler Ağı ve benzeri kuruluşlarla uluslararası iş birlikleri 2024 yılında da devam etti.

Avrupa Filantropi Derneği (Philea) 2024 Forumu

Sabancı Vakfı olarak 1991 yılından beri üyesi olduğumuz, Avrupa’da filantropi alanında faaliyet gösteren kurumları bir araya getiren Philea’nın 2024 yılı Forumu 27-29 Mayıs tarihlerinde, vakıflar ve ulusal network kuruluşlarını temsilen 780 kişinin katılımı ile Belçika’nın Ghent şehrinde gerçekleşti. Sabancı Vakfı olarak katıldığımız “Güven ve Filantropi” temalı forumda, kurumlara olan güvenin azalması, demokrasi, eşitlik, iklim eylemi ve sosyal adalet taleplerinin artışıyla birlikte, filantropi kuruluşlarının güven inşasındaki rolü ve karşılaşılan zorluklar ana tema olarak ele alındı.

Avrupa Filantropi Derneği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Ağı

Sabancı Vakfı 2014 yılında kurulan Toplumsal Cinsiyet Tematik Grubu’na kurucu üye olarak katılmıştı. Türkiye’den sadece Sabancı Vakfı’nın davet edildiği ve kurucu üyesi olduğu grubun diğer üyeleri “la Caixa” Vakfı, Calala Kadın Fonu, Chanel Vakfı, King Baudouin Vakfı ve Laudes Vakfı’dır.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Tematik Grubu 2024 yılında da faaliyetlerine aktif olarak devam etti. Toplumsal Cinsiyet Tematik Grubu, 2024 yılında, Avrupa’daki STK’ların toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini çalışmalarına entegre etmesini desteklemek amacıyla bilgi ve deneyim paylaşımı sağlamak ve ağları geliştirmek için yedi oturumluk bir Akran Öğrenme Programını hayata geçirdi.

Avrupa Filantropi Derneği Engellilik Tematik Grubu

Sabancı Vakfı, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda hibe veren vakıflar ve ilgili diğer paydaşları bir araya getirmek üzere 2009 yılında kurulan Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu’nun kurucu üyesidir. Günümüzde Avrupa Filantropi Derneği Engellilik Tematik Grubu olarak çalışmalarına devam eden Konsorsiyum’da, Türkiye’den sadece Sabancı Vakfı bulunmaktadır. Diğer kurucu üyeler ise Avusturya, Gürcistan, İspanya ve İtalya’da faaliyet gösteren vakıflardır. Konsorsiyum 2024 yılında da faaliyetlerine aktif olarak devam etti.

Zero Project Konferansı

Sabancı Vakfı’nın 2013 yılından beri aktif olarak katıldığı, engelli bireylerin dahil edilmesi için yenilikçi çözümlerin yaygınlaşması amacıyla düzenlenen Zero Project Konferansı 2024 yılında 21-23 Şubat tarihlerinde Eğitim ve Bilişim Teknolojileri temasıyla 100 ülkeden 1.000’den fazla katılımcı ile Viyana’daki BM merkezinde düzenlendi. Konferanstan önce düzenlenen Zero Project Technology Forum’a davet edilerek erişilebilirlik alanındaki teknolojik çözümleri inceledik. «Philea’nın Engellilik Tematik Ağı: Vakıflardan İyi Uygulamalar» oturumunda, Parıltı Derneği’nin görme engelli lise öğrencilerinin Yüksek Öğretim Kurumları sınavına hazırlık süreçlerini kolaylaştıran hibe projemizin sonuçlarını sunduk. Ayrıca, «İnsani Krizler Sonrasında Eğitim ve Destek Stratejileri» oturumunu modere ederek, insani kriz sonrası geliştirilen projeleri katılımcılarla paylaştık. Oturumlarda Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan konuşmacı ve moderatör olarak yer aldı. Vakfımızın 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla, Zero Project elçileri de dahil olmak üzere ABD ve Avrupa’dan çeşitli kurum ve ağ temsilcilerinin katılımıyla bir öğle yemeği düzenledik.

Foundations 20 Platformu

2024 yılı Sabancı Vakfı olarak iklim alanındaki çalışmalarımızı hızla sürdürdüğümüz ve bu alandaki öğrenimlerimizi diğer paydaşlarla paylaştığımız bir yıl oldu. 2021 yılında iklim odaklı çalışan Foundations 20 Platformu’nun Türkiye’den ilk ve tek üyesi olan Sabancı Vakfı, 2024 yılında da bu üyeliğini sürdürdü.

Asya Filantropi Kongresi

Nippon Vakfı tarafından 2022’den beri düzenlenen Asya Filantropi Kongresi’nin üçüncüsü, Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık teması etrafında 29 Kasım 2024’te Tokyo’da düzenlendi. Asya’daki eşitsizlikler, çevre sorunları ve insan hakları meselelerine çözüm arayışıyla vakıf liderlerini bir araya getirerek iş birliği ve bilgi paylaşımını teşvik eden kongreye kongreye Türkiye’den tek kurum olarak Sabancı Vakfı katılım gösterdi. 30 Kasım - 1 Aralık’ta Karuizawa’da, vakıflar arası iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan 11 ülkeden 39 vakıf temsilcisinin katılım sağladığı iki günlük Türkiye’den tek vakıf olarak Sabancı Vakfı katılım sağladı. Ayala Vakfı (Filipinler), BRAC (Bangladeş), Sasakawa Barış Vakfı (Japonya), Temasek Vakfı (Singapur), Unilab Vakfı (Filipinler) ve Yayasan Hasanah (Malezya) gibi vakıflar ile bölgedeki filantropinin dönüştürücü gücü ve eşitsizliklerin azaltılmasına dair ülkelerden örnekler çerçevesinde iş birliği alanları tespit edildi.

İklim Alanındaki Çalışmalarımız

Sabancı Vakfı olarak 2024 yılında iklim değişikliğiyle mücadele yol haritası kapsamında aşağıdaki çalışmaları yürütüldü:

  • İklim değişikliğinin tetiklediği afetlerle mücadele edebilmek için 2022 yılında oluşturulan Afet ve Acil Durum Fonu her yıl amaca uygun kullanım için ayrılmaya devam ediyor.
  • Hibe Programı temaları arasına iklim değişikliğiyle mücadele alt temasının eklenmesiyle, 2022 yılından itibaren sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü üç projeye destek sağlandı. 2024 yılı içinde ise iki proje daha desteklenmeye başlandı.
  • Jane Goodall Enstitüsü’nün ve Roots & Shoots’un kurucusu, Birleşmiş Milletler Barış Elçisi, dünya çapında tanınmış bir etolog olarak savunuculuk çalışmalarına devam eden Dr. Jane Goodall, 6 Mayıs tarihinde Sabancı Vakfı’nın ev sahipliğinde iş dünyası ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldi.
  • Küresel bir ağ olan WINGS ve Avrupa Filantropi Derneği (Philea) tarafından oluşturulan “İklim Değişikliği ile Mücadele İçin Uluslararası Filantropi Taahhüdü”ne Türkiye’den imza atan ilk ve tek kurum olarak taahhüt maddelerine uygun çalışmalara devam edildi. Sabancı Vakfı olarak taahhüt kapsamındaki çalışma başlıkları altındaki ilerlemelerin anlatıldığı ilk raporlama tamamlandı. İklim acil durumuna sinema yoluyla dikkat çekmek için, Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması’nın teması ‘İklim Göçü’ olarak belirlendi.
  • İklim alanındaki çalışmalarımızı uluslararası mecralarda görünür kılmak amacıyla, vakfın iklim yolculuğu, taahhüt imzacısı olma sürecimiz ve bu konunun stratejik önemi üzerine Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ile yapılan röportaj, Alliance Magazine web sitesinde yayımlandı.