Büyük Etki Projesi: Geleceğini Kuran Genç Kadınlar

Önemli bir toplumsal sorun olan ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET: Not in Employment, Education or Training) genç kadınlara yönelik Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi 2022 yılında hayata geçirildi. Sabancı Vakfı tarafından desteklenen proje, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülüyor.

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, 18-29 yaş grubundaki NEET genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını daha görünür hale getirmeyi, bu sorun ve ihtiyaçların karşılanması için mekanizmalar oluşturmayı amaçlıyor. Projenin temel faaliyetlerini; saha araştırması, Fırsatlar Haritası’nı içeren dijital portal, hak temelli güçlenme eğitimleri, mesleki eğitimler, mentorluk, hibe programı, paydaş toplantıları, politika öneri belgesi ve farkındalık çalışmaları oluşturuyor.


Proje kapsamında 2024 yılında yürütülen faaliyetler:

  • Projenin pilot illeri Adana, Diyarbakır ve İzmir’de yerel yönetimler, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve özel sektör iş birlikleri ile mesleki eğitimler devam etti. Yazılım, Veri, Elektrik Teknisyeni, Kaynakçılık, İnsan Kaynakları, Müşteri İlişkileri Temsilcisi ve Moda Tasarımı gibi alanlarda eğitimler verildi. NEET kadınlara yönelik STK ve Baro iş birlikleri ile Haklara Erişim, Sabancı Topluluğu Şirketleri ile İşe Başvuru Becerileri ve AÇEV iş birliği Hayat Dolu Buluşmalar gibi programlarla güçlenme eğitimleri devam etti. Eğitimlerle toplam 1508 NEET kadına ulaşıldı, 196 NEET kadın işe başladı.
  • NEET kadınları kişisel gelişim ve kariyerlerini desteklemek amacıyla Mentorluk Programı devam etti. Online mentorluk programı ile iş hayatından farklı sektörlerde çalışan kadınlarla NEET kadınlar eşleştirildi. 500 menti-mentor eşleşmesi, 1951 mentorluk görüşmesi ve 1543 saat mentorluk süresi gerçekleşti. 2024 yılı Mentorluk programında 166 menti istihdama katıldı.
  • NEET kadınların istihdam edilebilirliklerini arttırmak ve iş birliklerini dayalı modelleri yaygınlaştırmak amacıyla Hibe Programı kapsamında 7 proje desteklendi.
    1. - Başkent Sanayicileri Derneği, Sanayide NEET Kadınlar
      - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, İşgücü Piyasasında NEET Kadınlar
      - İzmir Ticaret Borsası Vakfı, Denizin Üreten Kadınları
      - Kodluyoruz Derneği, Yazılımla Güçlenen Kadınlar
      - Osmaniye Belediyesi, Afet Kadınlarının Yeşeren Umutları
      - Sisterslab Bilim ve Teknolojide Kadın Derneği, Yazılımcı Kadınlar
      - Yenilikçi İnsan Kaynakları Derneği, İnsan Kaynakları Alanında NEET Kadınlar
  • Farklı sektörlerden mesleki eğitimler ve istihdam iş birliklerini içeren hibe projeleri ile 530 NEET kadına ulaşıldı ve 176 NEET kadın istihdama katıldı.
  • NEET genç kadınların kendilerine en yakın iş, eğitim, staj, girişim desteği fırsatlarını Türkiye Haritası uygulaması üzerinden erişmelerini sağlayan Fırsatlar Haritası yaklaşık 2000 fırsat ve 1300 kurumla genç kadınlarla fırsatlar sağlayan kurumları bir araya getirmeye devam etti.
  • Projenin üçüncü yılı itibariyle; Eğitimler, Mentorluk, Hibe Programı ve Fırsatlar Haritası aracılığıyla 6000 NEET kadına ulaşıldı, 800 NEET kadın istihdama katıldı.
  • Projenin etkisini ölçmek için “Yatırımın Sosyal Etkisi” (SROI - Social Return on Investment) yöntemi kullanıldı. Bu yöntemle, projeye yapılan yatırımların NEET kadınlar üzerinde yarattığı değişim, finansal değerlerle ifade edildi. Etki analizine göre Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesine yapılan her 1 TL yatırımın, 4,14 TL değerinde sosyal getirisi oldu. Proje ile yılda 45 milyon TL sosyal değer yaratıldı. Yaratılan sosyal fayda ile projeye yapılan yatırımın karşılığı alındığı ve NEET kadınların hayatlarında önemli değişimler yaratıldığı tespit edildi. NEET kadınların özgüven, güçlenme, farkındalık, duygusal dayanıklılık, iyi olma hali, destekleyici ilişkiler ve istihdam edilebilirliklerinde önemli artışlar yaşandı.
  • Genel olarak tüm katılımcılarda projeye katıldıktan sonra CV güncelleme, iş başvurusu yapma ve iş görüşmesine girme gibi istihdam konusunda motivasyonlarında artış yaşandığını gözlendi.
  • Etki analizi sonuçlarına göre projenin oldukça başarılı olduğu, amaç ve hedeflerine uygun sonuçlar elde ettiği belirlendi.

Proje katılımcılarının görüşleri:

"Kendi gücümün farkına vardım. İçimdeki o güçlü kadını, hayat dolu kadını buldum." Adana

“Kendimdeki değişiklikleri fark ettim, güvenim yerine geldi.” Diyarbakır

“Kadınlara yönelik bilmediğimiz o kadar şey vardı ki, bu proje bize çok şey öğretti.” Diyarbakır

“Kendimi geliştirdim, artık daha rahat iletişim kurabiliyorum.” Diyarbakır

“Eğitimler bana güçlü bir kadın olduğumu hatırlattı.” Adana

“Engel durumundan dolayı sektör değiştirmek zorunda kaldım, kendime hiç güvenmiyordum. Özgüven kazandım. Bu projeyle geleceğini kuruyorsun gerçekten.” Adana

“Çalışan bir kadın olmak istiyorum. Eğitimlerime devam edeceğim. Sonuna kadar eğitimlere katılım göstereceğim.”İzmir

“Şu an çalışıyorum ve bu işe girmemde eğitimlerin, CV hazırlama, mülakat hazırlığı gibi öğrendiğim her şeyin etkisi vardı.” Adana

“Barista eğitimi aldıktan sonra bir kahve dükkânı zincirinde çalışmaya başladım.” İzmir

“Mentorluk Programı özgüvenli olmamı ve kendime inanmamı sağladı.” Malatya

“Yaşadığımız olumsuzlukların bizimle alakalı olamadığını bilmek, başkalarının da bunları yaşadığını görmek bana çok iyi geldi. Çok panik bir durumdaydım, rahatladım.” Ankara

“Mentorüm kendimde farklı bir bakış açısı sağlamama yardımcı oldu.” İzmir

“Artık TÜBİTAK’tan destek almış bir girişimciyim. Şu an şirketleşme sürecindeyim. Bu program benim için yalnızca bir eğitim veya mentorluk süreci değil, aynı zamanda hayallerimle de şekillendirdiğim ve geleceğimi yeniden inşa ettiğim bir yolculuk oldu.” İstanbul

“Birine faydalı olabilmek ve yoldaş olabilmek iyi geldi, özgüvenim de arttı. Benim için çok güzel bir deneyim oldu.” İstanbul

“Mentim süreç sırasında yeni bir iş buldu ve aynı zamanda girişimci olma hayaline yönelik potansiyel kurucu ortağıyla birlikte iş planı süreçlerine başladı.” Ankara