Filantropi Semineri

Sabancı Vakfı’nın düzenlediği “Filantropi Seminerleri”nin 13’üncüsü “Herkes Online mı? - Sosyal Değişim için Teknoloji” başlığı ile gerçekleştirildi.

Sivil toplum, vakıf, özel sektör ve kamu kuruluşu temsilcilerinin uluslararası uzmanlarla bir araya gelerek vakıflar ve sivil toplum alanındaki yeni yaklaşımlar konusunda bilgi paylaşımında bulunduğu “Sabancı Vakfı Filantropi Seminerleri”nin 13’üncüsü 15 Aralık 2020 tarihinde “Herkes Online mı? – Sosyal Değişim için Teknoloji” başlığı ile çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminerin ana konuşmacısı iamtheCODE kurucusu Mariéme Jamme oldu.

Seminer kapsamında kadına yönelik şiddetle mücadelede bir bilgi ve dayanışma platformu olan CHAYN’in kurucusu Hera Hussain ve Londra’daki göçmen kız çocukları ve kadınları İngiltere’ye entegrasyon ve iş imkânları konularında destekleyen KızCode platformunun kurucusu Müjde Esin’in katılımıyla “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Teknoloji” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. Ardından, serebral palsili kızının daha rahat iletişim kurabilmesi için tablet üzerinden indirilebilen ve yapay zeka ile çalışan uygulama Livox’u geliştiren Brezilyalı girişimci Carlos Pereira ve Microsoft’un ekran okuyucu yazılımı Narrator’un geliştiricilerinden biri olan Microsoft Erişilebilirlik Lideri Hasan Özdemir’in konuşmacı olduğu “Bağımsız Yaşam İçin Teknoloji” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

“Gençlerin Gözünden Sosyal Fayda İçin Teknoloji” başlıklı son oturumda ise Yozgat’ta internetin ve telefonun çekmediği bir köyde büyümesine rağmen kodlama konusunda kendisini geliştiren ve köy köy gezerek kız çocuklarına eğitimler veren 19 yaşındaki Elif Eda Güneş; görme engelli bireyler için yeni nesil robot rehber köpek IC4U2’yu geliştiren dokuzuncu sınıf öğrencisi Selin Alara Örnek ve Kuyu Köpek kurtarma ekibinde olmasıyla tanınan, sosyal fayda alanında yapay zeka uygulamaları geliştiren 21 yaşındaki Enis Getmez yer aldı.

Yale Üniversitesi ve Curtis Müzik Enstitüsü okullarında eğitimini tamamlamış bir keman sanatçısı olan Adrian Anantawan ise seminerde ilham veren bir keman performansı sergiledi.

Seminer’i takip eden gün ise The Cartoon Mill Çizgi Film atölyesi, KızCode kodlama atölyesi ve Türkiye İşitme Engelliler Derneği geliştirdikleri iki dilli masal kitabı uygulaması ile sağır çocuklara yönelik bir masal okuma atölyesini çevrim içi olarak gerçekleştirdi.