Fark Yaratanlar Programı

2020 yılında 11’inci sezonu ile devam eden Fark Yaratanlar Programı yıl sonu itibarıyla 195 Fark Yaratan’a ulaştı.

195 Fark Yaratan
8000 'den fazla başvuru
294 BİN Sosyal Medya Takipçisi
37MİLYON Video İzlenme Sayısı

Sabancı Vakfı, 2009 yılından bu yana yürüttüğü Fark Yaratanlar Programı’yla, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını görünür kılarak toplumda farkındalık uyandırıyor, ilham vererek aktif vatandaşlığı teşvik ediyor.

Bugüne kadar 8.000’den fazla başvuru arasından Danışma Kurulu’nun seçimi ile 195 “Fark Yaratan” kişi ve kurumun ilham veren hikayesi videoya çekildi ve yayınlandı. Fark Yaratanlar Ağı’na dahil olan kişi ve kurumlar; diğer Fark Yaratanlar ile iş birliği geliştirme, çeşitli atölye ve etkinliklere katılma fırsatını da yakalıyor. Düzenlenen etkinlik ve atölyeler Fark Yaratanların ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda şekilleniyor.

11. sezon itibariyle seçilen toplam 195 Fark Yaratan’ın videoları, Fark Yaratanlar web sitesinin yanı sıra, Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube’da paylaşılıyor.

11. Sezon Fark Yaratanları

Konuşmamız Gerek
Dezavantajlı bölgelerdeki kadınların menstrüel ürünler başta olmak üzere hijyenik malzemelere erişebilmeleri ve regl olma konusundaki tabunun yıkılması için çalışmalar yürüten İlayda Eskitaşçıoğlu, kadınlar ve kız çocuklarını bilinçlendirerek regl konusunun konuşulabildiği güvenli alanlar yaratmayı hedefliyor. Hijyenik malzemelere erişimin bir hak olduğunu savunan ‘Konuşmamız Gerek’ platformu ile köy okullarına giden genç kızlar, mevsimlik tarım işçisi ve mülteci kadınlarla eğitimler, atölyeler düzenliyor.

Okumak Yolda Olmaktır
İkinci el bir minibüsü gezici kütüphaneye dönüştüren iki öğretmen Nusrettin Biçer ve Abdulkadir Korkmaz ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesinde Şanlıurfa’nın köylerini ziyaret ederek çocuklarla bir araya geliyor. Çocukları sadece kitapla değil; kukla, bilim, sanat atölyesi ve zekâ oyunları gibi etkinliklerle de buluşturuyorlar. Aynı köy okulunu tekrar ziyaret ederek çocukların öğrenmelerini pekiştiriyor ve okuma anlama becerilerine katkıda bulunuyorlar.

Deneye Hayır
Hayvan hakları aktivisti Yağmur Özgür Güven, Deneye Hayır Derneği çatısı altında hayvan deneylerinin yerini bilimsel alternatif yöntemlere bırakarak son bulması için çalışmalar yapıyor. Dernek, üniversite öğrencilerinin hayvanlar üzerinde uygulama yapılan derslerde ‘vicdani ret’ hakkına sahip olmaları için çalışıyor, deneylerde kullanılan ve sağlık durumu uygun hayvanların aile yanına verilmesi için projeler uyguluyor, farkındalık yaratmak için faaliyetler yürütüyor.

Uçurtmanın Peşinde
Mardinli Zahit Mungan, yöresel desenleri ve motifleri uçurtmalarla buluşturuyor, çocukların da uçurtma yapabilmesi için atölyeler düzenliyor. Çocukların hem hayal gücünün hem de motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlayan Mungan, verdiği eğitimlerle çocukların geleneksel oyunlara olan ilgilerinin artmasını, ekran başında geçirdikleri zamanın azalmasını hedefliyor. Mardin Uçurtma Festivali ile de şehrin tanıtımına katkıda bulunuyor.

Çizgi Film Değirmeni (The Cartoon Mill)
Çizgi film kültürünün gelişmesine katkı sağlamak için yola çıkan Fatih Küçük, Türkiye’nin ilk bağımsız çizgi film okulu olan The Cartoon Mill’i kurdu. Her yaştan insana eğitim verilen okulda, çizgi film tarihi, karakter tasarlama, çizgi film üretme atölyeleri düzenleniyor. Öğrencilerin teknolojinin farklı yönlerini keşfedebilmeleri için bir alan açan okulda bir Çizgi Film ve Oyuncak Müzesi de bulunuyor.