KÜLTÜR SANAT

Kültür sanat faaliyetlerini toplumun her kesimine yaygınlaştırmak için bu alanda etkinlikler düzenliyor ve destekliyoruz.

22 YIL Adana Tiyatro Festivali
12 YIL Ankara Müzik Festivali
5 YIL Kısa Film Yarışması
17 YIL Metropolis Antik Kenti Kazı Çalışmaları
11 YIL TUGFO Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası

Sabancı Vakfı, kültür ve sanat alanında uzun soluklu destekler vermektedir. Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ni 22 yıldır, Metropolis Antik Kenti Kazıları’nı 17 yıldır, Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ni 12 yıldır, Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nı 11 yıldır destekliyoruz.

Vakfın en yeni kültür sanat faaliyeti olan Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması ise toplumsal konularda sanat yoluyla farkındalık yaratmak, sinemanın yaratıcı bakış açısından yararlanarak bilinç oluşturmak, genç yetenekleri cesaretlendirmek ve teşvik etmek amacıyla 2016 yılında “Kısa Film, Uzun Etki” mottosuyla başlatıldı.

Sabancı Vakfı 5. Kısa Film Yarışması

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması, toplumsal konularda sanat yoluyla farkındalık yaratmak amacıyla “Kısa Film, Uzun Etki” sloganıyla 2016 yılında başlatıldı.

5 YIL Kısa Film Yarışması

2020 yılında düzenlenen 5. Kısa Film Yarışması’nın teması “Değişen İklimler, Değişen Hayatlar” olarak belirlendi. Yarışmanın 2020 yılı Kanaat Önderi Sundance Film Festivali’nden üç ödülle dönen “Bal Ülkesi” belgeselinin yönetmenlerinden Tamara Kotevska yarışmacılara ilham verecek bir mesaj verdi: “İnsanın aç gözlülüğü doğayı dönüştürüyor. İnsanlar şunu anlamalı ki, iklim değişikliği bizim davranışlarımızın doğrudan bir sonucu ve davranışlarımızın bedelini geleceğimizle ödemeye devam edeceğiz. Unutmayın, bir kişi kuralı bozduğunda bunun bedelini herkes öder.”

Katılımcılardan en fazla 5 dakikada iklim değişikliğinin nedenlerini, hayatımızdaki etkilerini ve bu konuda yapılması gerekenleri kendilerine özgü bakış açısıyla anlatmaları istendi. Jüri tarafından seçilen ilk üç eserden birinciye 20 bin TL, ikinciye 15 bin TL, üçüncüye 10 bin TL ödül verildi.

Yarışmanın sanat yönetmenliğini Zeynep Atakan yürüttü. Türkiye’den yönetmen ve senarist Tayfun Pirselimoğlu ve ödüllü oyuncu Belçim Bilgin’in yanı sıra yurt dışından dünyaca ünlü Gürcü yönetmen Ana Urushadze, sinema yazarı Barbara Lorey de Lacharrière ve Saraybosna Film Festivali kurucusu, festival direktörü ve film yapımcısı Mirsad Purivatra jüride yer aldı.

Kısa Film Platformu Buluşmaları ile genç sinemacılar Ercan Kesal, Dilek Aydın, Azra Deniz Okyay ve Serdar Kökçeoğlu gibi usta isimlerle bir araya gelme ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı da buldu.

5. Kısa Film Yarışması Ödülleri

Birincilik Ödülü, Cansuyu / Anıl Gök

İkincilik Ödülü, Taze Süt / Ömer Faruk Güler

Üçüncülük Ödülü, Tatile Gidiyoruz / Aral Ariel Goldenberg

Mansiyon Ödülü, Kimin Umrunda / Yeliz Gürkan

Mansiyon Ödülü, Hayır! / Can Yeşiloğlu

Metropolis Antik Kenti Kazıları

2020 yılı kazı çalışmalarında daha önce antik kentte hiçbir izi olmayan dört sarnıç bulundu.

17 YIL Metropolis Antik Kenti Kazı Çalışmaları

2003 yılından bu yana Metropolis Sevenler Derneği’ne (MESEDER) katkıda bulunarak bölgedeki bilimsel kazılara destek veren Sabancı Vakfı, 2020 yılında da bu desteğini sürdürdü. 2015 yılında ören yeri olarak ziyarete açılan “Ana Tanrıça Kenti” Metropolis’te bugüne kadar 2.500 yıllık başsız bir kadın heykeli, Roma Hamamı ve Palaestra (spor alanı), Zeus için inşa edilmiş kült alanı, Dionysos mozaiği, koridorlar ve 11 binin üzerinde küçük eser bulundu.

2020 yılı kazı çalışmalarında ise daha önce antik kentte hiçbir izi olmayan dört sarnıç, 7 metrelik toprak dolgusunun altında bulundu. Geç Roma Dönemi’nde kentin su ihtiyacını karşılamak için kullanıldığı düşünülen sarnıçlar neredeyse tamamen korunmuş durumda. Sarnıçlar, kente gerçekleştirilecek olası bir saldırı ya da kuşatma esnasında güçlü surlarla çevrili akropolisteki halkın su ihtiyacını uzun süre karşılayacağı için kuşatmaya direnmek adına hayati bir önem taşıyor. Sarnıçta tespit edilen hayvan kemikleri üzerinde yapılan incelemeler ise büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının yoğun olarak tüketildiğini gösteriyor. Ayrıca sarnıç zeminine atılmış halde bulunan ve sarnıçların inşasından önce Helenistik döneme ait olduğu belirlenen mermer mimari parçalar da gün yüzüne çıkarıldı. Bu parçalar arasında dikdörtgen bir sunak ve onurlandırma yazıtı parçası olduğu tespit edildi.

Desteklenen Diğer Etkinlikler

Ayrıca Sabancı Vakfı tarafından kültür-sanat alanında desteklenen bir diğer etkinlik 2020 yılında 8.’si çevrimiçi olarak düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali olmuştur.

Engelsiz Filmler Festivali