KÜLTÜR SANAT

Kültür sanat faaliyetlerini toplumun her kesimine yaygınlaştırmak için bu alanda etkinlikler düzenliyor ve destekliyoruz.
SABANCI VAKFI KISA FİLM YARIŞMASI

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması, toplumsal konularda sanat yoluyla farkındalık yaratmak, sinemanın yaratıcı bakış açısından yararlanarak bilinç oluşturmak, genç yetenekleri cesaretlendirmek, motive etmek amaçlarıyla ve "Kısa Film, Uzun Etki" sloganıyla 2016 yılında başlatıldı. 2017 yılında 2. Kısa Film Yarışması'nın teması "Çocuk İşçiler" olarak belirlendi. Yarışmanın 2017 yılı Kanaat Önderi Oscar ödüllü Bosna-Hersekli yönetmen Danis Tanovic yarışmacılara ilham verecek bir mesaj verdi: "Çocuk işçiliği bir insanlık suçudur. Kendimize karşı, kendi geleceğimize karşı işlediğimiz bir suçtur."

Katılımcılardan en fazla 5 dakikada çocuk işçiliği sorununu kendilerine özgü bakış açısıyla anlatmaları istendi. Kısa Film Platformu'na (www.kisafilmplatformu.org) 395 başvuru alındı. Jüri tarafından seçilen ilk üç eserden birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 5 bin TL para ödülü verildi ve ayrıca bir eser de mansiyon ödülüne layık görüldü.

Yarışmanın sanat yönetmenliğini Zeynep Atakan yürüttü. Türkiye'den oyuncu Bergüzar Korel ve yönetmen Gürcan Keltek'in bulunduğu jüride, uluslararası alandan üç önemli isim; Ai Weiwei, Antonio Saura ve Calin Peter Netzer yer aldı.

Kısa Film Platformu Buluşmaları ile genç sinemacılar Mike Downey, Murat Cemcir, Harika Uygur, Engin Palabıyık, Diloy Gülün, Burak Göral, Nesim Bencoya gibi usta isimlerle bir araya gelme ve deneyimlerinden yararlanma fırsatı da buldu.

Sabancı Vakfı 2. Kısa Film Yarışması'ında Ödül Kazanan Filmler

Birincilik Ödülü, NİLÜFER - Tolga Özdemir

İkincilik Ödülü, ÇİZGİLER ARASINDA - Şeref Akçay

Üçüncülük Ödülü, MİJ - Mehmet İsmail Çeçen & Ramazan Akkuş

Mansiyon Ödülü, EL - Nahid Abbaszade

2016 yılında "Mülteci Kadınlar" temasıyla düzenlenen 1. Kısa Film Yarışması'nda dereceye girenlerin başarıları ise başka festivallerde ve yurt dışında da devam etti.

• Avustralya'nın Brisbane International Film Festivali'nde 15 finalistimiz festival programına alındı.
  • Birinci olan Duvar filmi Kanada Walthamstow Uluslararası Film Festivali'nde birinci oldu ve Tataristan'da Kazan Uluslararası Film Festivali'nde finale kaldı.
  • İkinci olan Penaber filmi Balkan Film Festivali'nde en iyi kısa film seçildi ve Karayipler Film Festivali'nde yarı finale kaldı.
  • Mansiyon verdiğimiz Bir Hayatlık Göz filmi yine gençlere yönelik bir uluslararası festivalde finalist oldu.
  • Diğer finalistlerimizden uluslararası film festivallerinde en iyi senaryo ödülü, küresel etki ödülü gibi ödüller alanlar oldu.
  • Üç finalistimiz Cannes Film Festivali kapsamındaki Short Film Corner'da gösterilmeye layık görüldü.