KÜLTÜR SANAT

Aslı İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Grifonlu Soylu Koltuğu’nun mermerden pantograf tekniği kullanılarak yapılan replikası 2018 yılında Metropolis’teki yerine yerleştirildi.
METROPOLİS ANTİK KENTİ KAZILARI

2003 yılından bu yana Metropolis Sevenler Derneği’ne (MESEDER) katkıda bulunarak bölgedeki bilimsel kazılara destek veren Sabancı Vakfı, 2018 yılında da bu desteğini sürdürdü. 2015 yılında ören yeri olarak ziyarete açılan Metropolis’te bugüne kadar 2.500 yıllık başsız bir kadın heykeli, Roma Hamamı ve Palaestra (spor alanı), Zeus için inşa edilmiş kült alanı, koridorlar ve 11 binin üzerinde küçük eser bulundu.

2018 yılında Zeus Krezimos olarak anılan kült alanında kazı ve Dionysos mozaiğinin restorasyon çalışmaları devam etti. Metropolis’in ulusal ve uluslararası platformda tanınmasını sağlayan, Grifonlu Soylu Koltuğu mermerden pantograf tekniği kullanılarak yeniden yontuldu. Aslı İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen soylu koltuğunun replikası 2018 yılında tamamlanarak Metropolis’teki yerine yerleştirildi.