KÜLTÜR SANAT

Kültür sanat faaliyetlerini toplumun her kesimine yaygınlaştırmak için bu alanda etkinlikler düzenliyor ve destekliyoruz.
METROPOLİS ANTİK KENTİ KAZILARI

2003 yılından bu yana Metropolis Sevenler Derneği'ne (MESEDER) katkıda bulunarak bölgedeki bilimsel kazılara destek veren Sabancı Vakfı, 2017 yılında da bu desteğini sürdürdü. 2015 yılında ören yeri olarak ziyarete açılan Metropolis'te bugüne kadar 2.500 yıllık başsız bir kadın heykeli, Roma Hamamı ve Palaestra (spor alanı), Zeus için inşa edilmiş kült alanı, koridorlar ve 11 binin üzerinde küçük eser bulundu. Bu yıl kazı çalışmalarında kentteki sosyal yaşama ve ölü gömme adetlerine ışık tutan buluntular tespit edilirken, yüzey araştırmalarıyla da Metropolis'in ticari hayatına dair önemli yapılar kayıt altına alındı. Bu zamana kadar hep tek kişilik mezarların bulunduğu Metropolis'te ilk kez Antik dönemin önemli mezar yapılarından biri sayılan ve M.S. 1. yüzyıla tarihlendirilen tonozlu oda mezarlara rastlandı.

Kazı çalışmaları kapsamında 2017 yılında "Metropolis Antik Kenti Çevresi Yüzey Araştırmaları" başladı ve çevredeki erken yerleşimler tespit edilerek Metropolis'in modern ve planlı bir şehir olarak kurulmasındaki etkiler inceleniyor. Araştırmalar sırasında tespit edilen kaleler, mezar anıtları, höyükler ve diğer kültür varlıkları ile Metropolis'in kuruluşunda rol oynayan tüm kültürel unsurların ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Metropolis'in ulusal ve uluslararası platformda tanınmasını sağlayan, Grifonlu Soylu Koltuğu mermerden pantograf tekniği kullanılarak yeniden yontuluyor. Aslı İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Grifonlu Koltuğun replikası, projenin tamamlanması ile birlikte Metropolis Antik Kent Tiyatrosu'ndaki yerinde sergilenecek.